Varkenstoilet
Met dank aan Eyes on Animals - Lesley Moffat
In de varkensstal van Kees plassen en poepen enkele biggen in aparte hokjes. Dat voorkomt ammoniakuitstoot en de urine is direct bruikbaar als vervanger van kunstmest. Want hoe ontstaat ammoniak? Als poep en plas samenkomen. In poep zit namelijk het enzym urease. Als daar plas bij komt, vol met ureum, dan zet het enzym uit de poep ureum om in ammoniak (NH3). Deze stikstof-waterstofverbinding ruik je niet alleen, het zorgt er ook voor dat de waardevolle stikstof in de lucht verdwijnt; uit de landbouwkringloop, in het milieu.
Nu zijn varkens van nature zindelijke dieren. Ze poepen en plassen het liefst zo ver mogelijk van hun nest. En ze zijn slim en trainbaar. Met drie varkens testte Kees in 2012 of hij ze ook op aparte plekken kon laten poepen en plassen, door middel van beloning met zure snoepjes, citroenkogels van Napoleon. Varkens zijn namelijk dol op de smaakcombinatie zoet en zuur, en ze kunnen er lekker op kauwen. Na vijf dagen bij het hok zitten had Kees deze eerste varkens helemaal zindelijk. In 2015 kreeg hij patent op zijn vinding. Inmiddels wordt dit toilet op grotere schaal op zijn boerderij uitgetest.
​
Voordelen varkenstoilet
In de intensieve veehouderij worden luchtwassers gebruikt om de uitstoot van milieuvervuilende stoffen te verminderen. Het varkenstoilet betekent dat de luchtwasser deels werkloos wordt, omdat de ammoniakproductie keldert. Dat is goed nieuws voor het milieu. Ten tweede kunnen alle varkens dan rondlopen in schone lucht en hokken zonder roosters op de vloer. Een derde belangrijk voordeel is dat dankzij dit systeem de varkensurine eenvoudig apart is in te zamelen. En die kun je gebruiken als meststof in de akkerbouw als vervanger van kunstmest. Dat levert grote milieuvoordelen op en een belangrijke bijdrage aan de realisatie van kringlooplandbouw. De vaste mest kun je composteren met bijvoorbeeld bladafval, om zo het humusgehalte van de bodem te verbeteren.